ČLÁNKY

#TIPY&TRIKY

ADVENTNÍ KALENDÁŘ 2022

Třetí rok každý den jedno adventní okénko s tipem, který podněcuje vánoční náladu a bílou sněhovou zimu. Zde se k filmům i jiným překvapením, které vycházely každý den na FB a IG, můžete dle libosti vracet.

Mail Early for Christmas (1959) / Norman McLaren

První malinká filmová čokoládička od velikána animace. Mail Early for Christmas z roku 1959 je malým upozorněním, že tu Vánoce budou co nevidět! McLarenovská škrábaná klasika plná vibrujících barev i písmen je jako blikání vánočních žároviček. (MR)

sleduj zde

Tonča a sněhulákova pomsta (2021) / Jan Piskač

Autorská tvorba režiséra se vyznačuje antropomorfizovanými zvířaty, čehož jsme si poprvé všimli v jeho videoklipu I’ll Be Your Toy pro The Ribs. Po studiu v Plzni autor pokračuje na pražské FAMU a v našem kalendáři přinášíme jeho krátké prvácké cvičení. Tonča, sněhulák, chuligán a bratři v triku! (MR)

sleduj zde

Snowblood (2008) / Marek Berger

Venku napadl sníh, sněhulák ve včerejším filmu ožil a řádí dál! Marka známe především jako skvělého komiksového kreslíře, vybaví se nám jeho absolventský film z FAMU Pérák: Stín nad Prahou z roku 2016, ale do adventního okénka se nám letos perfektně hodí jeho semestrální film z 2. ročníku studia ve Zlíně. Skvělá akční kreslená animace v kombinaci s ploškou přináší řádění zlověstného sněhuláka na sjezdovce. Autor ve snímku skvěle pracuje s prostorem a střihem a díky tomu by tento archivní snímek neměl být zapomenut. (MR)

sleduj zde

Ski for two (1944) / Shamus Culhane

“Oh boy, food! That’s my favorite dish!”

Datel Woody si chce dopřát nějaké dobroty a udělá pro to cokoliv! Charakter se poprvé objevil v animovaném filmu Knock Knock v roce 1940 a jeho autorem je Walter Lantz. V roce 1944 vyšel film Ski for two. Hned na začátku se v něm ve Woodyho podání objevuje píseň The Sleigh (À la Russe) Richarda Kountze z roku 1926. Sníh padá a roztává, tak si užijte adventní neděli s nějakou dobrotou a třeba trochou animace! (MR)

sleduj zde

Ztraceni ve sněhu (2007) / Vladimir Leschiov

Sníh, mráz, bílo a ticho. Krátký pobaltský film, kde vzrušení umocněné mrazivými teplotami a silným alkoholem může mít nepředvídatelné následky. V roce 2007 si film odnesl z AniFestu cenu za nejlepší krátký animovaný film. Film z produkce režisérem založeného studia Lunohod, kde vznikly i další Leschiovy snímky jako Comeback (2021), Wings and Oars (2009) nebo Villa Antropoff (2012), kterou režisér realizoval spolu s Kasparem Jancisem. (MR)

sleduj zde

Vánoce u lesních obyvatel (1913) / Władysław Starewicz

Pionýr animace Starewicz je pro své animované hmyzáky již notoricky známý, ale možná vás překvapí tento vánoční speciál. Jak píše jedna recenze na ČSFD: Děda Mráz se pachtí odnikud nikam a kouká na zimní radovánky brouků. Je to tak, kouzlo Vánoc proniká od vánočního stromku i do lesa a k jeho obyvatelům. Užijte si tento speciální kousek v remasterované verzi pomocí AI. (MR)

sleduj zde

Jak šli spát (1967) / Břetislav Pojar, Miroslav Štěpánek

Dnes tu je klasika, která Vás pohladí po duši! Šestá část ze série Pojďte, pane, budeme si hrát. Žádná sebevynalézavější hra nedokáže i přes veškerou snahu přemoci zimní spánek a tak i obě medvíďata nakonec usnou. A co se jim to v zimě zdálo za podivné sny? A byly to jen sny? Na jaře čeká medvídky překvapení. Film najdete na kanále Česká filmová klasika (doporučujeme), kde je dostupný v licenci Národního filmového archivu, respektive Státního fondu kinematografie. (MR)

sleduj zde

Log Jam: The Snow (2009) / Alexey Alexeev

Dnes tu máme zimní díl z legendární série Log Jam. Medvěd, králík a vlk jako tři hudebníci, kteří chtějí jen trochu toho klidu na zkoušení. Neodradí je sníh ani déšť, ale les zároveň obchází také lovec se svým psem… Ocenění za tuto sérii si režisér odnesl mimo jiné třeba z Annecy. (MR)

sleduj zde

Love, Death & Robots: All Through the House (2021) / Elliot Dear

Druhá série Love, Death & Robots přinesla i jeden vánoční snímek. Sourozenci toužebně doufají, že se jim podaří spatřit Santu a tak se v očekávání vyplíží ze svých postýlek.
U stromečku se děti ale setkají s něčím, co opravdu nečekaly.... Pokud vás zajímá více z procesu tvorby režiséra, doporučujeme si poslechnout podcast na Skwigly. (MR)

sleduj zde

The Spirit of Christmas (1992) / Trey Parker, Matt Stone

"Oh, my God! Frosty killed Kenny!"

Lepidlo, barevný papír a 8mm kamera. Film který stojí u zrodu kultovního seriálu South Park. Ve snímku můžete vidět odlišnosti se současnou podobou seriálu. Kenny není ještě v typické oranžové kapuci, ale je spíše podobný Ericu Cartmenovi. V roce 1995 navázali autoři ještě snímkem Jesus vs. Santa, který definitivně odstartoval úspěšnou sérii. (MR)

sleduj zde

Vánoční sen (1944) / Bořivoj Zeman, Karel Zeman

Film kde spolu režírovali dva Zemanové. Bořivoj hranou část a Karel tu animovanou. Film, který jak jsme se učili jistě všichni na hodinách dějin animace, způsobil doživotní rozpor mezi Karlem Zemanem a Hermínou Týrlovou. Negativ stejnojmenného filmu, který režírovala Týrlová, totiž v roce 1944 ve zlínských ateliérech shořel krátce po dokončení při požáru v laboratořích. Po zničení negativu a v době nemoci Týrlové vedení studia nabídlo Karlu Zemanovi, aby snímek znovu natočil. Po Hermíně ale nejsou v titulkách ani stopy… No Vás by to neštvalo? Tak na sebe buďte milí, vždyť je přece čas Vánoc! (MR)

sleduj zde

Hvězda Betlémská (1969) / Hermína Týrlová

Když už jsme u té paní Hermíny, tak si z tvorby této matky zakladatelky československé animace připomeňme její poetický vánoční film. Režisérka v něm použila oblíbené materiály jako bavlnky, nitě a provázky. Týrlová s oblibou sahala po materiálech, které děti obklopují a mají je doma. Pokud jste se tvorbě režisérky doposud vyhýbali, je čas to napravit! Slyyyyyšte, slyyyyyšte paaastuškovéééé! #makeherminagreatagain (MR)

sleduj zde

The Juggler of Our Lady (1958) / Al Kouzel

Dnes nabízíme širokoúhlý film z produkce Terrytoons. Snímek bez pozadí, ve kterém se veškeré dění odehrává jen na malé ploše byla legrací přijatou jako nevšední umělecký nápad. Film režíroval Al Kouzel, ale v titulcích filmu pozorný divák objeví i jméno Gene Deitch - supervizing director. Filmem provází hlas Borise Karloffa a děj je založený na knížce pro děti, která vychází ze středověké pohádky. (MR)

sleduj zde

Snowflake (2012) / Natalia Chernysheva

Snowflake je debut režisérky z roku 2012. V roce 2022 se film znovu objevuje na festivalech a v distribuci. Zde přichází ale šokující zpráva! Tentokrát pod filmem není podepsána Natalia ale zcela jiná režisérka z Itálie - Brunella De Cola a snímek se jmenuje Away from Home. Mysleli jste si, že film nejde ukrást? My také ne. Až do teď… To, co se stalo, je naprosto šokující. Film si vedl dobře i na festivalech, ale deset let je deset let a leccos je asi zapomenuto. Naštěstí došlo k tomuto odhalení ke kterému se postavila i ASIFA, která požádala všechny festivaly o stažení tohoto ukradeného snímku z programu. Více o celé kauze si přečtěte zde . Plagiátorství v animaci nechceme! (MR)

sleduj zde

Vánoční svatba sněhuláka Karla (2017) / Petr Vodička

Přijde nám že tento snímek, ač běžel v kinech v prosinci roku 2017 jako předfilm celovečeráku Můj život Cuketky, trochu zapadl… Což je škoda! Výtvarnou podobu dala filmu Bára Čechová a kraťasu předcházela krátká divadelní hra Petra Vodičky. Hrdinové filmu jsou vánoční ozdoby, které se ocitnou na vánočním stromku na jiných místech, než jsou zvyklé a tak začíná dobrodružné putování sněhuláka Karla a jeho kamaráda slaměného anděla Kamila za nastávající sněhulačkou Evou, která se na vánočním stromku skrývá bůhví kde. (MR)

sleduj zde

Christmas Cracker (1963) / Norman McLaren

Už druhá pralinka Normana McLarena v letošním adventním kalendáři. Rolničky, rolničky za doprovodu ploškového tanečku, rodeo plechových hraček na klíček a vesmírná odyssea a snaha o co nejkrásnější špičku vánočního stromečku. Tak si užijte tři v jednom ve snímku, který možná neznáte pod taktovkou režiséra o kterém jste už určitě slyšeli. (MR)

sleduj zde

Bloody Merry Christmas (2007) / Jan Cechl

Zdegenerovaný duch vánoc ožívá, utíká z věznice a za svou oběť si vybírá nic netušící rodinku. Bakalářský film Jana Cechla z FAMU si nebere žádné servítky a přináší dostatek kvalitního kečupu Heinz zabaleného ve vašem oblíbeném vánočním balícím papíru. (MS)

sleduj zde

Příběh vánoční o prodavačce (2017) / Matouš Valchář

Během svátků klidu a míru často na místo pohody vyvěrají na povrch rodinné frustrace, neshody a neurózy. Paní Květa se je rozhodne vyřešit poněkud svérázným způsobem, čímž spustí kolo groteskního násilí. Film Matouše Valcháře z UMPRUM nám tak přináší inspirativní řešení rodinných problémů a napětí v dobách vánočních. (MS)

sleduj zde

Christmas Comes But Once a Year(1936) / Dave Fleischer

Profesor Grampy dostal od bratří Fleischerů možnost zazářit bez slavnější Betty pouze jednou, a to právě v tomto vánočním animáku z roku 1936. Dobrosrdečný kmet se rozhodne zařídit sirotkům krásné vánoce a i navzdory nepřízni osudu zahřeje tento film právě tak, jak je o Vánocích potřeba. (MS)

sleduj zde

Karo and Piyobpt (1992) / Koji Yamamura

Je zima. Kam jen oko dohlédne, všude sníh a mráz. Strom a dva ptáci, kteří se rozhodnou na něm postavit svůj dům. V dnešním okénku se skrývá první epizoda ze tří, které vytvořil Koji Yamamura. Padla tma, svátky za dveřmi, tak se pohodlně uvelebte a užijte si tento skvost, který zahřeje srdce i těm, kdo mají blíž k tomu být Grinchem. (MR)

sleduj zde

Naše prasátko: Vánoce (2021) / Jára Plachý

Jára Plachý, který stál za vizuálem Anifilmu 2022 ve volném čase společně se svým synkem Pepíkem tvoří krátká videa ze života jednoho hravého prasátka, které vydal i v knižní podobě. Vytvořili i speciální vánoční díl, kde se dozvíme, co prasátko dostalo k vánocům za dárek. S Járou jsme vydali i speciální festivalový podcast a řeč byla i o prasátku. Poslouchejte na našem webu a dalších podcastových platformách. (MS)

sleduj zde

Alto's Adventure (2015) / Snowman, Team Alto

Sníh z České republiky před Vánoci 22 sice mizí, ale pořádnou zimní atmosféru máme možnost si užít v Alto’s Adventure, odpočinkové hře z roku 2015, kde se v minimalistickém ale atmosférickém výtvarném hávu vžijeme do role snowboardisty. Hra na první pohled připomíná Line Ridera, internetovou legendu, jež dala zavděk vzniku mnoha hudebním machinimám (většinou krátká videa stvořená zcela v herních enginech), kterým se nevyhnul ani tradiční vánoční Čajkovskij. (MS)

stahuj a hraj zde (video je zde bohužel bez úvodu, za to ale v dobré kvalitě)

The Games: Winter Challenge (1991) / Jeff Sember, Mike Benna

Pokračujeme v herním okénku a přinášíme retropochoutku. Hra, která utvářela dětství celé jedné generace nabízí lyžování, sáňkování i ultimátní biatlon a skvěle zabaví i větší množství hráčů. Legendární pařba pocházející z roku 1991 je dnes dostupná i v online emulované podobě. (MS)

sleduj zde

Panique au village: La Buche de Noël (2014) / Vincent Patar, Stéphane Aubier

Krásný štědrý den! Doufáme, že už máte všichni nohy nahoře a nepobíháte ještě po obchodech jako kovboj a indián. A pokud vám něco chybí, tak se na to vykašlete, pusťte si vánoční Paniku v městečku, ať ulevíte stresu, a už jen hodujte, radujte se, přijímejte návštěvy a mějte to pěkný! (MR)

sleduj zde

Děkujeme za Vaši přízeň při sledování f-a-t adventního kalendáře a přejeme krásné svátky plné klidu a míru!

Adventní kalendář probíhal od 1.–24. 12. 2022 na IG a FB

#TIPY&TRIKY
Michaela Režová (MR),
Matouš Svěrák (MS)
24. 12. 2022

fb