ČLÁNKY

#TIPY&TRIKY

ADVENTNÍ KALENDÁŘ 2020

Během prosince jsme každý den až do Vánoc přinesli v našem adventním kalendáři na FB a IG jeden tip či překvapení. Zde se k okénkům můžete dle libosti vracet.

Krtek ve městě (1982) / Zdeněk Miler

Krtek pro otrlejší. I tak bychom mohli nazvat eko-díl ze série Krtků Zdeňka Milera. Film z 80. let ukazující budoucnost je stále velmi současným. Příběh převlečený za pohádku zatlačí k emocím i dospělého diváka. Nezapomeňte si ale užít svět, který Miler svým výtvarným rukopisem ve filmu vybudoval. Stavba města, umělého lesa i továrna jsou stále působivou podívanou. Pozor, film může prohloubit Váš environmentální žal! (MR)

sleduj zde

Krátký film (2018) / Jiří Havlíček, Pavel Ryška

Černá kaňka na dějinách československé animace. Pokud jste příznivci historie a lokální animace, zůstane ve Vás po tomto filmu hořkost a vztek. Pokud jste měli dějiny animace, většinou v nich končí zlatý věk české animace s koncem kraťasu. Co se s ním ale stalo? Stále tady citelně chybí dobře zpracované téma éry krátkého filmu, Bratrů v triku a jejich působení. Tenhle dokument ukazuje především neslavný konec. Povinnost vidět tenhle film má každý se zájmem o obor. (MR)

sleduj zde

Tom & Jerry (2021) / Tim Story

Tímhle okénkem jsme chtěli rozproudili debatu. Viděli jste trailer k filmu Tom a Jerry (2021)? Co na něj říkáte? Ano či ne? Za nás těžko dosáhne kvality dnes již legendárního snímku Who Framed Roger Rabbit (1988), kde byl režisérem animace Richard Williams. A to co do úrovně scénáře i výtvarného řešení. Ale třeba nás film ještě dokáže příjemně překvapit. Já tomu rozhodně dám alespoň šanci... Dejte nám vědět Váš názor! (MR)

sleduj zde

Anatomie Pavouka (2014) / Vojtěch Kiss

Bomba v podobě filmu Anatomie Pavouka Vojtěcha Kisse. Film představuje vizi pochmurného města. Zhora vypadá jako svítící pavučina, zevnitř je to betonový organismus, v jehož útrobách se žilami a vlákny sunou tam a zpátky husté nánosy lidí. Jedním z nich je pan Pavouk, úředník pracující v obrovské kanceláři, dobrovolný otrok, člověk osamělý a ztracený v labyrintu ulic, chodeb a vlastní mysli nasáklé alkoholem. Avšak kdesi mnohem hlouběji, v místech, kde se rozum rozpadá a začínají sny, se otevírá nekonečný prostor, ve kterém září křehká síla… (MR, tex o filmu True Lovers)

sleduj zde

Animateka (nejen 2020) / masterclasses

Jako jiné festivaly i Animateka byla v roce 2020 online. Naše doporučení je zabrousit i na jejich youtube kanál, kde můžete najít mnoho inspirativního obsahu i z minulých let. A to především masterclasses nejrůznějších tvůrců. Mezi nimi najdete jména jako Jonas Odell, Ülo Pikkov nebo Réka Bucsi. (MR)

sleduj zde

Gutter Fest: The Movie (2016) / Genís Rigol, Pau Anglada, Marc Torices

Uužijte animační a vizuálně poutavou jízdu krátkého promo filmu ke španělskému Gutter Festu. (MR)

sleduj zde

Bobby Yeah (2011) / Robert Morgan

Pokud se nechcete ponořit do temných zákoutí a vizí Roberta Morgana, radíme nemačkejte červené tlačítko. Tenhle film rozhodně není pro každého diváka, ale ten kdo se odváží, ten ho jen tak z hlavy nevymaže. Pokud budete chtít více, dejte si i další Morganovi filmy. Třeba The Cat with Hands (2007) nebo The Separation (2003). (MR)

„People think I use different heads because they are projecting different emotions onto those characters, but actually there is 1 expression that runs all the way through the film.“ (R. Morgan)

více čti zde / sleduj zde

Pas de deux (1968) / Norman McLaren + NFB

National Film Board of Canada pomohl vytvořit mnoho klasických animovaných filmů, a zpřístupnil je široké veřejnosti na svých stránkách a youtube kanálu. Chcete poznat hranice animace? Není lepší možnost než shlédnout krásný snímek Pas de Deux neúprosného experimentátora Norma McLarena, který oživuje tanec způsobem vskutku filmovým. Je libo spíše české klasiky? NFB podpořilo i našeho slavného animátora Břetislava Pojara, nejen při tvorbě snímku Balablok, alegorickém snímku o válce. (MS)

Pas de Deux sleduj zde

Balabok sleduj zde

www.nfb.ca

Rudolph The Red Nosed Reindeer (1964) / Larry Roemer

Adventní okénko od hostů našeho Michaey Mihalyi a Davida Štumpfa! K filmu píší: Čo sa nedá nemať rád na Rudolfovi so svietacim červeným nosom a malom Efovi ktorý nechce vyrábať hračky ale chce byť zubárom? Roztomilý a trochu bizarný vianočný “must see” filmíček plný dobrodrúžstva, romantiky a napätia s najrozkošnejšie vyzerajúcim Santom Causom!

sleduj zde

A podcast s Míšou a Davidem jste už slyšeli?

PAF HOME! (8.-13. 12. 2020) / VOD

Rok 2020, který se skoro celý odehrál v izolaci, přinesl i mnoho změn do světa festivalů. Velké množství se jich přesunulo do online prostředí, které sice nenahradí atmosféru setkávání se na programu či večírcích, ale umožňuje sledovat program těch z nich, na které bychom se třeba normálně ani nepodívali. V roce 2020 jsme sice o návštěvu PAFu přišli, ale pokud jste ho nestihli živě, mohli jste to dohnat na VOD platformě, kde šlo shlédnout 92 filmů, 7 performancí a 15 speciálních programů. (MR)

sledovat jste mohli zde

Gentleman (2010) / Radim Jurda

Radim Jurda v roce 2020 zabodoval spolu s Amanitou se svou hrou Creaks, ale před deseti lety, když ještě studoval animaci na UMPRUM, vznikl jeho krátký balsový loutkový animovaný film. Užijte si tuhle precizně vyřezanou legrácku! (MR)

sleduj zde

Decorado (2016) / Alberto Vázquez

Film Decorado si na Anifilmu v roce 2017 odnesl cenu za nejlepší krátký film. Setkal se s nadšením poroty i diváků na mnoha světových festivalech a od tohoto roku ho můžete najít konečně online! Alberto Vázquez ve svém krátkém filmu představuje svět, který je jevištěm na kterém vystupují podivné postavy. (MR)

sleduj zde

Las Palmas (2011) / Johannes Nyholm

Helmi Hellrand Nyholm, hlavní hrdinka krátkého filmu a dcera režiséra je dnes již pravděpodobně v půlce studia na základní škole, ale její “herecký” výkon nezestárl ani trochu. Další zajímavostí je, že loutky pro film vytvořila Niki Lindroth von Bahr, kterou znáte především jako režisérku a výtvarnici krátkých filmů s realistickými zvířecími hrdiny The Burden nebo Something to Remember. Užijte si odpoledne v baru v Las Palmas! (MR)

sleduj zde

Bambi Meets Godzilla (1969) / Marv Newland

Něco rychlého! Pointa - často na ni čekáme celý film a někdy ani nepřijde. U tohoto filmu s ní rozhodně počítejte. V roce 1994 byl tento studentský film zařazen do kolekce 50 nejlepších animovaných filmů a stanul tak třeba vedle prvního Mickeyho filmu - Steamboat Willie. Coda Gardner film v roce 2013 snímek po snímku zrekonstruovala a Vy si ho můžete užít pěkně v HD. (MR)

sleduj zde

The Spine (2009) / Chris Landreth

Méně známý snímek oscarového tvůrce Chrise Landretha rozvíjí jeho tvůrčí metodu, psychorealismus. 3D animace blížící se (s ohledem na dobu vzniku snímku) fotorealismu zobrazuje vnitřní svět postav a jejich psychický stav skrze těla, výrůstky a deformace, aby dosáhl průzračného popisu fenoménu spoluzávislosti. (MS)

sleduj zde

EVERYTHING (2017) / David OReilly

Animace není jen o filmech, a legendární David OReilly to dokázal ve své autorské hře Everything. Je libo být buňkou, psem, či galaxií a to za zvuků hypnotického přednesu slavného psychonauta Alana Wattse? Stačí vstoupit. (MS)

gameplay sleduj zde

hru kupuj třeba zde

Fire (Pozar) (2020) / David Lynch

David Lynch byl původně malíř, a jeho první film, Six Figures Getting Sick byl animovaný. K animaci se pravidelně vracel ve svých krátkých filmech, které se často vyznačují bizarním humorem. Na jeho youtubovém kanálu tak jen nenarazíte na předpověď počasí, ale jeho starší i nové krátké výtvory, mezi nimiž Požár září výjimečným plamenem. (MS)

sleduj zde

The Snowman (1932) / Ted Eshbaugh

Bizarní zimní animovaný film ze 30. let, k jehož vizuálu se dnes odkazuje třeba hra Cupheads. Vánoční filmy nejsou jen veselé a hřejivé, můžou představit i děsivé vize, jako to ve svém filmu dělá Ted Eshbaugh. Eskimo a jeho zvířecí kamarádi postaví sněhuláka, který ožívá a začíná terorizovat své okolí… (MR)

sleduj zde

The Sand Castle (1977) / Co Hoedeman

Oscarový film, pro který se opět obracím na NFB. Tento snímek je plný imaginace a hravosti. Interpretace samotného příběhu přitom zůstává stále na Vás. (MR)

sleduj zde

Le Trognon de Pomme / Ohryzek (2016) / Mathilde Remy

Čas na pohádku! Jak se cítí Sněhurka dvacet let po větě: zavonil zvonec…? Tento krátký snímek je značně depresivnějším výhledem budoucnosti pohádkové postavy z jejíž pověstné krásy už nezbylo skoro nic. Nebo tam přece svitne nějaká naděje?

sleduj zde

DEATH VAN (2017) / Michael Enzbrunner

Adventní okénko od hosta našeho podcastu Vojty Kočího! Vojta vzkazuje: Jestli vás už sejřej koledy, co v těchto časech řvou na každém rohu, lajsněte si hudební videa DEATH VAN. Kromě řízného space-rocku pro vaše uši nepřijdou zkrátka ani oči, kteréžto se napasou surreálného 3D animovaného obrazu. Hudební duo, plastový bubeník a jeho kámoš(ka) dlaň s prapodivnou kytarou, si chtějí v pohodě zahrát svůj song. Do cesty se jim postaví armáda mutantů, kteří zjevně hudbu nemusí.

sleduj zde

The Thief and the Cobbler (1993) / Richard Williams

Adventní okénko od hosta našeho podcastu Vojty Kočího! Mistrovské animované dílo Richarda Williamse je naprosto opulentní podívanou. Je výjimečné z estetické stránky, která umně kombinuje Williamsův silný character design s naopak velmi čistými, minimalistickými, grafickými prostředími, které často sklouzávají k escherovským optickým iluzím popírajícím zákony nám známé geometrie a perspektivy. Ještě povšimnutelnější je však animovaná složka filmu. Animovaný pohyb z pera Williamse a jeho spolupracovníků naprosto předbíhá konkurenci svou plynulostí (snad vše je animované na „jedničky”) a radikální animační ambicí a odvahou. Autorský tým dokázal tehdejšími prostředky rozhýbat kameru, která létá a švenkuje jako o život a vdechnul bizarním postavám extrémně dynamický život.

film hledejte po síti, ale sleduj i zde

dvacet(TŘI) tipy Vojty Kočího

Divoká planeta (1973) / René Laloux

Tohle snad není ani film. To je kult. Sci-fi příběh se surreálným výtvarnem a tísnivou atmosférou je sice bohužel chápán ve světě jako francouzské dílo, ale přesto na něj i my můžeme být náležitě hrdý. Velký, ne-li většinový, kus práce byl odveden v československých animačních studiích. V tomto dystopickém filmu jsou lidé podřadným slabým druhem terorizovaným a zneužívaným velkými modrými obry, Draagy, kteří jsou vyspělejší, sofistikovanější a snad i morálně čistší. To však neznamená, že lidé pro ně nejsou jen otravnou miniaturní havětí, které je třeba se zbavit jakýmikoliv prostředky…

Mononoke (2007) / Kendži Nakamura

Abyste nás nenařknuli z eurocentrismu, nemůžeme do adventního animačního kalendáře nezařadit i nějaký kousek z asijského portfolia. A že tenhle počin nechutná jako průměrná polská čokoládka s papundeklovým ocáskem! Miniseriál Mononoke je vše, jen ne průměrný… Nenechte se zmást názvem a zapomeňte na Princeznu Mononoke… Seriál o japonském lidovém léčiteli je těžce mysteriózní, děsivý i vtipný, ale hlavně je to výtečná vizuální podívaná. I přes strožejší animaci, než je zvykem v japonských filmech, se divák pokochá neuvěřitelným výtvarném, které se hlásí jak k asijské grafické tradici, tak těžké psychedelii.

Stvoření světa (1958) / Eduard Hofman

Těžká klasika. Spolupráce ilustrátora Jeana Effela a armády československých animátorů se už dávno propsala do našich podvědomí. Zejména věty „Milujte se a množte se!” a „Perte se a žerte se!” se z našich pamětí jen tak nevytratí. Muzikální animovaná adaptace Bible je zlatou klasikou českého, resp. československého animovaného filmu. Snad nám vypravěčův hlas v podání Jana Wericha bude znít obýváky i letos…

hledejte v divokých vodách internetu a najdete!

Klaus (2019) / Sergio Pablos

Dnešní film je vyloženě vhodný k vánoční náladě. Klaus je filmem španělského režiséra a za distribucí stojí Netflix. Za rok 2019 byl nominován na Oscara. Klaus je pohádkou, která stojí na silném příběhu a svým neokoukaným námětem Vás bude bavit. Na filmu je zajímavé i to, že přesto, že se zdá být vše 3D animací, jedná se o 2D kreslenou animaci a prostor je dodán trackovaným světlem a texturami. Rozhodně se mrkněte i na making of. Pokud jste Klause ještě neviděli a klasiku máte okoukanou, je to ta pravá vánoční volba! (MR)

hledejte na Netflixu making of je sledujte zde

KRÁSNÉ SVÁTKY!

Adventní kalendář probíhal od 1. do 24.12.2020 na IG a FB

#TIPY&TRIKY
Michaela Režová (MR),
Matouš Svěrák (MS)
24. 12. 2020

fb