ČLÁNKY

#TIPY&TRIKY

ADVENTNÍ KALENDÁŘ 2021

Během prosince jsme opět každý den až do Vánoc přinesli v našem adventním kalendáři na FB a IG jeden tip či překvapení. Zde se k okénkům můžete dle libosti vracet.

Utsukushiki Tennen (2017) / Romane Granger

Tato kratičká animace vznikla jako školní cvičení animace na hudbu. Romane Granger vzala modelínu a předvedla pod kamerou poetickou hru barev a strukturu. Doporučujeme i její videa Ocean Blues #1 a #2, která najdete na autorčiném vimeu. Animace už jsou to pár let staré, ale pořád stejně kouzelné. (MR)

sleduj zde

Throat Notes (2020) / Felix Colgrave

Felix Colgrave, australský animátor a nezávislý tvůrce nás téměř před rokem poctil posledním animovaným filmem. Jeho bizarní příběhy jsou zabaleny do jedinečného vizuálního hávu a specifického přístupu k pohybu, o jehož tajemství se dělí se svými fanoušky na Patreonu. Ač si hudbu i zvukový podklad pro své filmy tvoří sám, povedlo se mu zaujmout i hudebníky a vytvořil několik videoklipů, mimojiné i pro hip-hopové legendy Cypress Hill. Nezbývá než doufat, že pro nás má něco nachystaného i pod stromeček. (MS)

sleduj zde

Crazy (2019) / Inari Sirola

Inari Sirola: „When making this film, I was deep in research of female stereotypes for my thesis. This made me truly understand the topic and how it has affected my life. I'm sure a lot of women and girls out there have been trying to avoid "being a stereotypical girl" in many contexts, whatever that even means. (...) I love insanity in films, something you can follow and laugh at, but makes you feel a little bit uncomfortable while intrigued. So I just went with it and made this 3 minute journey of craziness. That's the magic combo for me, comedy with an underlying message.“ (MR)

sleduj zde

Natural History Museum (2020) / Inari Sirola

Kirsten Lepore stvořila další z řady svých vtipných loutkových filmů. Po překvapivé malé internetové senzaci "Hi stranger" se rozhodla prozkoumat možnosti evolučního vývoje lidstva v tomto půvabném krátkém snímku. Na jejích oficiálních stránkách naleznete i její zakázkovou tvorbu. Tak s ní vyražme do muzea evoluce! (MS)

sleduj zde

Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas (2021) / Steve Cox

Tak i u nás se zastavil Mikuláš a víte, co vyloupnul z adventu dneska? Jednu známou animovanou postavu v novém kousku. Před pár dny měla na Netflixu premiéru vánoční Ovečka Shaun! Ať ji milujete nebo nenávidíte, určitě ji znáte. A do vánoční nálady se Vás tak tentokrát pokouší naladit studio Aardman. (MR)

sleduj zde

Peter & the Wolf (2006) / Suzie Templeton

Mráz a sníh provází loutkový animovaný film z polského studia Se-ma-for. Adaptace klasické ruské pohádky kombinuje poutavý obraz a precizní animaci za doprovodu hudby Sergeie Prokofieva. Film, který můžete vidět stále dokola a pokud jste jej neviděli, musíte to dohnat! (MR)

sleduj zde film začíná v 04:00

Ksawery Komputery

Na letošním festivalu Mouvo mi jednoznačně učaroval polský experimentátor Ksawery Kirklewski. Tvůrce se pohybuje na hraně grafického designu, animace a programování. Svou tvorbou zasahuje do veřejného prostoru, videoklipů i instalací. Pracoval s flip numerickými tabulemi, LED obrazovkami i zadními světly aut. Navíc se o své postupy rád na svém webu dělí. Jeho poslední videoklip vznikl pro Maxe Coopera. Veškerou jeho tvorbu hledejte na oficiálním webu. (MR)

sleduj zde

KOLEDY / Anthony F. Schepperd - Blockhead: The Music Scene

Anthony F. Schepperd uvede naše doporučení vánočních koled, začneme zlehka a s dobrou náladou. Jeho kreslené videoklipy se nacházejí na hraně totální animace už nějakou chvíli. Precizně nás zvládá protáhnout komplikovaným prostorem a předvést nám psychedelickou transformaci. Proč o něm ale píšeme? Snad nám už ježíšek na příští rok přinese jeho plánovaný film Deva Derby, na kterém pracuje s Jordanem Asherem Cruzem. (MS)

sleduj zde

KOLEDY / GERIKO (Hélène Jeudy & Antoine Caëcke) - Lorn: Anvil

Naše druhá koleda přináší poněkud temnější pohled na svět. Hudebník Lorn je už tak nějak spojován s animovanými videoklipy, ať už jde o fanoušovské spojení se starším animovaným dílem, jak se stalo módou v poslední době (Sega Sunset), využitím pixelartu (Weigh Me Down), nebo hororové kreslenky s centrální kompozicí ( Ghosst(s)' ). V Anvilu se ale rozvíjí nenápadný příběh, vize budoucnosti za kterou by se nemusel stydět ani Black Mirror, a ukazuje, že animace může na krátkém úseku, ač poněkud krypticky, přinést nečekané sci-fi potěšení. (MS)

sleduj zde

KOLEDY / Aphex Twin: T69 Collapse

Tato IDMková legenda sice proslula spíše videoklipy s množenými vlastními deformovanými obličeji či kolaboracemi s legendárním Chrissem Cunninghanem, u tohoto videoklipu se nicméně rozhodla pracovat s tvůrcem známým pod pseudonymem Weirdcore. Emailová konverzace, 3D naskenované části města a nakonec i Aphexův zrzavý kukuč jsou společně smíchány za pomoci neuronových sítí („umělé inteligence“) a tvoří mistrně synchronizované video doprovázející nezastavitelný nápor komplexních rytmů. (MS)

sleduj zde

KOLEDY / DWIG: Oživování pohádek

Již jsme zmínili novodobý trend, kdy jsou staré animáky propojovány s moderní hudbou. První Oscarem ověnčený animák Flowers and Trees (1932) se stal pro DWIG videoklipem a získal mu slávu. Je až podivné, jak nový hudební doprovod a absence diegetického zvuku vynáší na povrch archetypální prvky této diesneyovky. Voda, oheň i stromy se transformují z pouhých překážek do zobecněných symbolů pro člověka těch nejzákladnějších prvků reality a promlouvají k našemu kolektivní nevědomí. (MS)

sleduj zde

Egg (2018) / Martina Scarpelli

Martina Scarpelli uchvátila už svým debutem Cosmoetico, ale až film Egg byl opravdu průlomový. Její filmy vynikají zájmem o ženské tělo, úsporným stylem a schopností diváka empaticky provést intimními momenty. Její připravovaný film Psychomachia by měl být nečekaným obratem k opeře a novému vizuálnímu stylu. (MS)

sleduj zde

animaceumprum.cz

Ateliér animace a filmu na UMPRUM slaví letos sedmdesát let od svého založení! K narozeninám si nadělil i nový web, který postupně vylepšuje a zároveň nalévá jeho filmový archiv, na který vás chceme upozornit. V současné chvíli obsahuje přes 200 snímků, které jsou různorodé svými žánry, výtvarnem i animačními přístupy. A filmy pořád přibývají, takže máte důvod se vracet! (MR)

sleduj zde

Puparia (2020) / Shingo Tamagawa

Puparia je výsledkem toho, co všichni dobře známe - animátorského vyhoření! V případě Shingo Tamagawy po úmorné práci v japonském animačním studiu, která jsou ostatně proslulá svou neúprosnou disciplínou. Co jedna minuta filmu, to jeden rok života a na výsledku je to vidět. (MS)

sleduj zde

Save Ralph (2021) / Spencer Susser

Krátký film, který v dubnu vypustila Humane Society International způsobil doslova poprask. Téma testování na zvířatech je v něm představeno skrze animovaný rozhovor s králíkem Ralphem o jeho zaměstnání. Film měl obrovský dopad například ve státech jižní ameriky a třeba v Mexiku napomohl úplnému zákazu testování na zvířetech. Z filmového hlediska si povšimněte třeba dlouhých záběrů, které byly pro animátora Tobiase Fouracrea výzvou. Doporučujeme i making of! (MR)

sleduj zde

making of sleduj zde

What Dinosaurs ACTUALLY Looked Like? (2021) / Kurzgesagt – In a Nutshell

Explainer videa zažívají díky internetu stále rozmach. Většinou je jim vlastní nižší produkční kvalita a rychlá realizace. Neplatí to však pro všechny. Skupina Kurzegast slaví úspěchy se svými vektorovými animacemi, které se zajímají o vědecké poznání od biologie po fyziku. Jak říkají i na svém webu: We value quality over quantity, always. Nothing in the universe is boring if you tell a good story! (MS)

sleduj zde

CIMPOIASCA (2021) / Bára Halířová

Bára je naše dobrá kamarádka a já ji osobně považuji za jednoho z nejtalentovanějších lidí v mém okolí. Její absolventský film Schovka mě absolutně odzbrojil po všech stránkách. Jistý surrealismus a proměnlivý svět se otiskl i do její nejnovější práce - videoklipu ke skladbě Cimpoiasca, který vznikl v rámci projektu Czechs Cross Over. Vítěznou skladbu složil Miroslav Kolacia a nahrál ji Irvin Venyš & Epoque Quartet. Užijte si tuhle jízdu a všímejte si animačních hrátek, které Bára do klipu schovala. Tleskáme! Pokud Vám to nebude stačit, pusťte si na jejím vimeu ještě video CHAINED / Kuchinate, se kterým Bára vyhrála soutěž Papaya Young Directors. (MR)

sleduj zde

Sable (2021) / Shedworks

Teď trochu z jiného soudku. Hra Sable je dílem dvou nadšenců, kteří se rozhodli do prostředí her přinést výrazný výtvarný rukopis inspirovaný legendárním francouzským kreslířem Moebiem - storyboardistou Jodorowskyho Duny, Vetřelce, Tronu, výtvarníkem Pátého elementu a především svébytným komiksovým autorem, který mimo jiných inspiroval i Mijazakiho. (MS)

trailer sleduj zde

Love Is Just a Death Away / Jsme si o smrt blíž (2020) / Bára Anna Stejskalová

Roztomilá odpudivost. I tak by se dala popsat výtvarná cesta, kterou si ve svém úspěšném filmu zvolila Bára Anna Stejskalová. Morbidní loutková lovestory získala hned několik prestižních ocenění. Film vznikl ve studiu Divize, které se na české animační scéně teprve usazuje, ale přináší čerstvý vítr a skvělé projekty. Sledujte jejich facebook a nic Vám neunikne! (MR)

I, Pet Goat II (2012) / Louis Lefebvre

Louis Lefebvre vyráběl tento dnes již klasický klenot internetové kultury šest let. Kryptický film o americké politice, jehož název je inspirován knížkou, kterou četl dětem prezident Bush 11. září na Floridě v době nejhoršího teroristického útoku moderní historie. (MS)

sleduj zde

A brief history of the devil (2021) / Reza Riahi & Mehdi Shiri: TED-Ed

Znáte TED-Ed? Je to pořádná dávka animovaných lekcí o čemkoliv, na co si vzpomenete. Nejedno video nese i specifický výtvarný rukopis Rezy Riahi. Třeba to o ďáblovi! Reza je režisér, výtvarník a ilustrátor, který pracoval třeba na známém filmu Breadwinner (2014) irského studia Cartoon Saloon a jeho autorský film The Musician (2020) je čerstvě na shortlistu Oscarů! Pokud nakonec bude nominován bude tak prvním íránským tvůrcem vůbec! Mrkněte na ďábelské video a pro více o jeho další práci navštivte jeho web! (MR)

sleduj zde

web

The Snowman (1982) / Dianne Jackson

Je čas se naladit na vánoční čas! Film založený na knížce britského autora a ilustrátora Raymonda Briggse je již klasikou. Již po jeho odvysílání se stal naprostou senzací. Stejně jako kniha je film beze slov a kromě úvodního slova a ústřední písně Walking in the Air, jej doprovází pouze hudba Howarda Blakea. Film má i několik alternativních úvodů. V jednom z nich vystupoval i David Bowie. (MR)

sleduj zde (video je zde bohužel bez úvodu, za to ale v dobré kvalitě)

Divoké sny Maxipsa Fíka - O Vánocích (1982) / Václav Bedřich

Kdy jindy než o Vánocích se vracet ke klasikám hraným i animovaným. Udělejte si čas a dejte znovu prostor i klasickým Večerníčkům. Možná vás znovu nadchnou nebo něčím překvapí. Velké množství dnes již klasických seriálů skýtá i vánoční díl. Stejně tak je tomu například u Maxipsa Fíka. Tento seriál je geniálním spojením Čechurova námětu, Šalamounova výtvarna a Bedřichovi režie. Dodnes Fík těší děti i dospělé a patří mezi nejoblíbenější Večerníčky. Sám Bedřich řekl, že největší klad Fíka tkví mezi neustálým oscilováním mezi realitou a fantazií. Právě tak tomu je i v celé sérii Divokých snů. (MR)

sleduj zde

Špalíček (1947) / Jiří Trnka

Vloni jsme končili Netflixovským Klausem, letos padla karta na českou poetiku. V roce 2015 byl restaurován první Trnkův loutkový film - Špalíček. Jedná se o spojení šesti jednotlivých filmů, které zobrazují lyrickým způsobem lidové zvyky a tradice českého venkova. Podmanivá hudba Václava Trojana dokresluje celý film včetně prvně vzniklého Betléma. Rozjímejte nad tradicemi a dopřejte si jednu nejen vánoční klasiku. Vánoce jsou zase tady a nový rok a jeho koloběh jsou tu za chvilku. (MR)

sleduj zde

Hezké svátky všem!

Adventní kalendář probíhal od 1. do 24.12.2020 na IG a FB

#TIPY&TRIKY
Michaela Režová (MR),
Matouš Svěrák (MS)
24. 12. 2021

fb